Dnes na čepu:
Slavkov Pils 11
Kamenice IPA 15
Malešov IPA 14
Mazák Letní Den 10
Někteří z vás už jistě ochutnali Mnichovský ležák či Pils z Slavkovského pivovaru. Pilse je ještě dost a máme slíbeno ještě pár soudků Mnichovského. Tak ať vám chutná! 🙂
SLAVKOVSKÝ PILS (Bayerisches Pilsbier)
Pivo – světlý ležák
EPM: 11 % hm. Obsah alkoholu: 4,4 % obj.
V září roku 1810 pozval bavorský princ Ludvík celé město na oslavu svých zásnub na místo, které se dodnes nazývá po jeho nevěstě Theresienwiese a dal tak vzniknout události, jež celý pivní svět zná pod termínem Oktoberfest. Postupem času, možná kvůli počasí, se časově posunula tato událost na září a trvá většinou 16 dní do první říjnové neděle. Sládek Slavkovského pivovaru Karel Vavrečka uvařil k této příležitosti dva druhy piv, které lze na Oktoberfestu dozajista ochutnat. Prvním z nich je typický Bayerisches Pilsbier, představující se od začátku svým chmelovým akcentem lehce převyšující sladovost. Bylinný charakter a sušší konec podtrhuje středně plné tělo a vybízí k dalšímu napití.
SLAVKOVSKÝ MÜNCHENER DUNKEL
Pivo – tmavý speciál
EPM: 13 % hm. Obsah alkoholu: 5,5 % obj.
Město Mnichov i bavorský stát o sobě tvrdí, že jsou kolébkou pivovarnictví jako takového. Lze jim přičíst nemalé zásluhy za zdokonalení pivního stylu, který v Čechách známe jako ležák. Metoda dlouhodobého ležení v chladu byla zaznamenána v písemnostech Mnichovské radnice z roku 1420, avšak zdokonalena byla koncem 18. století. Otcem a reformátorem mnichovského charakterově čistého piva byl údajně sládek pivovaru Spaten Gabriel Sedlmayr ml. Tento výjimečný člověk pracoval metodičtější technologií a vytvořil tmavě hnědý ležák, který chutnal po sladu a zdomestikoval po celém světě pod termínem Mnichovský ležák. V době, kdy v Mnichově vypukl největší pivovarský den, jaký tam pamatují, Vám přinášíme Mnichovské tmavé pivo, ve kterém dominuje mnichovský slad ve vůni i chuti podpořený příjemným decentním chmelovým aroma.