Dnes na čepu tato piva:
STARTÉR Mild Ale 9° z pivovaru Volt Jablonec nad Nisou.
Ve vůni je výrazně cítit citron s grepem, ale znatelné je i tropické ovoce či lehce kiwi a manga. Pivo je krásně pitelné a zároveň více hořké, což ve spojení se teplem a sluncem je úžasně osvěžující nápoj. V chuti je znatelná hořkost s doznívajícími tony citrony a grepu.
chmely: Comet, Citra, Ekuanot
slady: plzeňský, carapils
Alkohol: 3,5%
IBU (hořkost): 40
Zákonná kategorie: světlé, svrchně kvašené výčepní pivo.
BESKYDSKÉ HOŘKÉ IPA 14° z Beskydského pivovárku Ostravice.
Styl: svrchně kvašený speciál IPA
Alkohol: 6,5 %
EPM: 14
Chmely: Amarillo, Citra
Slady: plzeňský, vídeňský, mnichovský, karamelový
Voda: měkká beskydská voda
Nezapomenutelná lahodně hořká chuť i vůně tohoto svrchně kvašeného pivního speciálu vychází z vyššího obsahu alkoholu a vydatného několikafázového chmelení.
IGNÁC 12° z Radničního pivovaru Jihlava.
Nefiltrovaný, nepasterovaný, spodně kvašený ležák plzeňského typu. Pivo světle zlatavé barvy, výrazně chmelové chuti s vyváženou hořkostí. Příprava tradiční technologií dvojího rmutování ve varně, kvašení ve spilce a zrání v ležáckém sklepě.
Pivní styl: světlý ležák
Obsah alkoholu: 4,7 %
Hořkost: 40,4 IBU
EPM: 12,2° plato
Barva: 12,65 EBC
Sládek: Jára Dorážka
Složení: český, mnichovský a karamelový slad, žatecký chmel, lahodná jihlavská voda, pivovarské kvasnice
vaření: celoročně
Název piva je spojen se jménem kostela sv. Ignáce, který se nachází v sousedství Radničního pivovaru a taktéž se zakladatelem Jezuitského řádu, který v Jihlavě zanechal nesmazatelné historické stopy.
WELZL 11° z minipivovaru Welzl Zábřeh na Moravě.
Pivo je vyráběno jednormutovou technologií s teplotou vystírání 37°C jako celosladové. Chmelovar trvá 90 minut a je při něm dosahováno 10 % odparu. Chmel je přidáván ve třech dávkách, na počátku kvůli intenzitě hořkosti, uprostřed pro zajištění harmonického doznívání a na konci z důvodů zachování chmelového aroma.
Hlavní kvašení probíhá na spilce v otevřených kvasných kádích při teplotě 10,5 °C po dobu 6-7 dnů. Pro kvašení je použit kvasničný kmen W 95, který se vyznačuje nízkou tvorbou esterů a vyšších alkoholů. Po skončení hlavního kvašení pivo dozrává v ležáckých tancích po dobu minimálně 40 dnů. Poslední fází výroby je stáčení do nerezových KEG sudů. Vyrobené pivo je nefiltrované a samozřejmě i nepasterizované.
Vyrobené pivo má zlatavou barvu, té je dosahováno kombinací sladů a zvolené jednormutové technologie. Použité slady jsou vyrobeny z moravského ječmene z kilometr vzdálené sladovny Zábřeh. Hořkost odpovídá 11 % pivu a její charakter je utvářen v první dávce českou poloaromatickou odrůdou Sládek v kombinaci s nejlepší českou (ale i světovou) aromatickou odrůdou Žatecký poloraný červeňák, který je přidáván v druhé a především pak ve třetí dávce.
Kombinací technologie rmutování a tradičního uspořádání spilka-sklep je dosahováno střední plnosti piva, která je dále zvýrazněna kvasinkami v něm obsaženými. Těch se v tomto pivu vyskytuje asi 1 milion v 1 mililitru piva.
Říz piva je možno hodnotit jako střední, čímž dokresluje charakter tradičního českého ležáku. I přesto se pivo Welzl 11 vyznačuje vyšší pěnivostí, což je dáno celosladovým sypáním a použitou jednormutovou technologií.
Díky nízké teplotě kvašení, dlouhé době ležení a použitému kmenu kvasnic W 95 se v pivu nevyskytují ovocné, esterové ani další negativní příchutě. Kvasinky W 95 se vyznačují též nízkou produkcí diacetylu. Tyto kvasinky taktéž pivu dodávají jemnou kvasničnou chuť a aroma.
Suroviny: voda, slad plzeňský, slad karamelový, Sládek, Žatecký poloraný červeňák
EPM 11,3 %
barva 12 j. EBC
hořkost 28 j. EBC
zbytkový extrakt 2,4 %
alkohol 4,4 % obj.
CO2 0,48 %
ZÁVIŠ 12° světlý ležák z Měšťanského pivovaru Polička.
vyráběno původní technologií podle receptu sládka Františka Bittnera s použitím studniční vody, žateckého poloraného červeňáku a nejkvalitnějšího sladu, s kvašením a zráním studenou cestou ve spilkách a ležáckých sklepích, vyhloubených v opukovém masívu.
Jejich konstantní vlhkost a teplota zaručují neměnný a individuální charakter tradičního poličského piva.