Dnes na čepu tato piva:
WELZL 11° z minipivovaru Welzl v Zábřeze na Moravě.
Pivo je vyráběno jednormutovou technologií s teplotou vystírání 37°C jako celosladové. Chmelovar trvá 90 minut a je při něm dosahováno 10 % odparu. Chmel je přidáván ve třech dávkách, na počátku kvůli intenzitě hořkosti, uprostřed pro zajištění harmonického doznívání a na konci z důvodů zachování chmelového aroma.
Hlavní kvašení probíhá na spilce v otevřených kvasných kádích při teplotě 10,5 °C po dobu 6-7 dnů. Pro kvašení je použit kvasničný kmen W 95, který se vyznačuje nízkou tvorbou esterů a vyšších alkoholů. Po skončení hlavního kvašení pivo dozrává v ležáckých tancích po dobu minimálně 40 dnů. Poslední fází výroby je stáčení do nerezových KEG sudů. Vyrobené pivo je nefiltrované a samozřejmě i nepasterizované.
Vyrobené pivo má zlatavou barvu, té je dosahováno kombinací sladů a zvolené jednormutové technologie. Použité slady jsou vyrobeny z moravského ječmene z kilometr vzdálené sladovny Zábřeh. Hořkost odpovídá 11 % pivu a její charakter je utvářen v první dávce českou poloaromatickou odrůdou Sládek v kombinaci s nejlepší českou (ale i světovou) aromatickou odrůdou Žatecký poloraný červeňák, který je přidáván v druhé a především pak ve třetí dávce.
Kombinací technologie rmutování a tradičního uspořádání spilka-sklep je dosahováno střední plnosti piva, která je dále zvýrazněna kvasinkami v něm obsaženými. Těch se v tomto pivu vyskytuje asi 1 milion v 1 mililitru piva.
Říz piva je možno hodnotit jako střední, čímž dokresluje charakter tradičního českého ležáku. I přesto se pivo Welzl 11 vyznačuje vyšší pěnivostí, což je dáno celosladovým sypáním a použitou jednormutovou technologií.
Díky nízké teplotě kvašení, dlouhé době ležení a použitému kmenu kvasnic W 95 se v pivu nevyskytují ovocné, esterové ani další negativní příchutě. Kvasinky W 95 se vyznačují též nízkou produkcí diacetylu. Tyto kvasinky taktéž pivu dodávají jemnou kvasničnou chuť a aroma.
Optimální teplota konzumace: 7 – 9 °C
Suroviny: voda, slad plzeňský, slad karamelový, Sládek, Žatecký poloraný červeňák.
HLADOV 12° z Rodinného pivovaru Pospíchalovi v Hladově.
Ležák, nefiltrovaný a nepasterizovaný.
složení: pitná voda z vlastních zdrojů,ječný slad, žatecké chmely, kvasnice, obsah alkoholu: 5 %
BESKYDSKÝ SMRKÁČ 14° IPA z Beskydského pivovárku Ostravice.
Styl: svrchně kvašený speciál ALE
Alkohol: 6,2 %
EPM: 14
Chmely: Premiant, ŽPČ, Cascade
Slady: moravský, nakuřovaný, vídeňský, karamelový
Voda: čistá a měkká beskydská voda
Beskydské smrkové jehličí sbírané v oblasti masivu Smrk (1276 m n. m., dodává našemu speciálu výrazné hořkosti. Vařeno dle receptury Bohuše Lokny z počátku 18. století.
TWIST Ammerican Red IPA 14° z Řemeslného pivovaru Clock Potštejn.
Načervenalá barva, nižší hustá pěna. Osvěžující aroma citrusových plodů a tropického ovoce. Středně plné sladové tělo, více prokvašené s nižším řízem. V hlavní roli americké chmely Citra a Centennial použité jak při chmelovaru, tak pro dry-hopping. Hořkost vyšší, ale vyvážená, ukrytá za výraznou chutí chmelů.
Legislativní typ: svrchně kvašené polotmavé speciální pivo, nefiltrované, nepasterizované.
Složení: voda, slad, upravený chmel.
Parametry: 14%EPM, 6,2%VOL., 22EBC, 60IBU.
ZÁVIŠ 12° světlý ležák z Měšťanského pivovaru Polička.
Vyráběno původní technologií podle receptu sládka Františka Bittnera s použitím studniční vody, žateckého poloraného červeňáku a nejkvalitnějšího sladu, s kvašením a zráním studenou cestou ve spilkách a ležáckých sklepích, vyhloubených v opukovém masívu.
Jejich konstantní vlhkost a teplota zaručují neměnný a individuální charakter tradičního poličského piva.