Dnes na čepu:
COYOTE APA 12° z pivovaru Hoppy Dog v Ostravě.
Lehká a dobře pitelná APA s jedinečnými chmely Cascade, Ekuanot a Bravo je to pravé podzimní osvěžení.
IBU:45, EPM:12%, ALC.:5,2% obj.
Chmely: Cascade, Ekuanot, Bravo.
TWIST 14° American Red IPA z Řemeslného pivovaru Clock Potštejn.
Načervenalá barva, nižší hustá pěna. Osvěžující aroma citrusových plodů a tropického ovoce. Středně plné sladové tělo, více prokvašené s nižším řízem. V hlavní roli americké chmely Citra a Centennial použité jak při chmelovaru, tak pro dry-hopping. Hořkost vyšší, ale vyvážená, ukrytá za výraznou chutí chmelů.
Legislativní typ: svrchně kvašené polotmavé speciální pivo, nefiltrované, nepasterizované
Složení: voda, slad, upravený chmel
Parametry: 14%EPM, 6,2%VOL., 22EBC, 60IBU.
PRIO-R 13° z Radničního pivovaru Jihlava.
Nefiltrované, nepasterované, spodně kvašený speciál (ležák). Pivo tmavé barvy s ‚plným tělem’, příjemnou pitelností a kávovou dochutí.
Černá kaňka na jihlavském náměstí.Pivní styl: tmavý speciál.
Pivní styl: tmavý speciál
Obsah alkoholu: 5,1 % obj.
EPM: 13° plato
Sládek: Jára Dorážka
Složení: lahodná jihlavská voda, slady – plzeňský, karamelový, barvící, pražený, chmely – Premiant, ŽPČ, pivovarské kvasnice. Vaření: příležitostně, spíše v zimních měsících.
WELZL BITTER 12,5° z pivovaru Welzl v Zábřeze na Moravě.
Pivo je vyráběno dvourmutovou technologií s teplotou vystírání 37 °C..Pivo je vyráběno jako celosladové. Chmelovar trvá 90 minut a je při něm dosahováno 10 % odparu. Chmel je přidáván ve třech dávkách na počátku kvůli intenzitě hořkosti, uprostřed pro zajištění harmonického doznívání a na konci z důvodů zachování chmelového aroma. Navíc je chmel přidáván v malém množství ještě do vířivé kádě z důvodů zvýšení aroma. Vysoká hořkost piva, je zdůrazněna ještě použitým druhem chmele Kazbek, který je možno použít i pro studené dochmelení piva.
Hlavní kvašení probíhá na spilce v otevřených kvasných kádích, při teplotě 9,0 °C po dobu více než 1 týdne. Pro kvašení je použit kvasničný kmen W 95, který se vyznačuje nízkou tvorbou esterů a vyšších alkoholů. Po skončení hlavního kvašení pivo dozrává v ležáckých tancích po dobu minimálně 50 dnů. V konečné fázi ležení je použito mírné studené dochmelení odrůdou Kazbek. Poslední fází výroby je stáčení do nerezových KEG sudů. Vyrobené pivo je nefiltrované a samozřejmě i nepasterizované..
Vyrobené pivo má zlatavou barvu, té je dosahováno kombinací sladů a zvolené dvourmutové technologie. Použité slady jsou vyrobeny z moravského ječmene. Hořkost piva je vysoká a pohybuje se na horní hranici českých ležáků. Její základní úroveň je utvářen v první dávce českou poloaromatickou odrůdou Premiant a pro druhou a třetí dávku je zvolena odrůda Kazbek, která dává pivu zvláštní a zajímavé rostlinné až citrusové aroma. To je ještě zvýrazněno přídavkem chmele do vířivé kádě a při studeném dochmelení. Vyšší plnost dovoluje dát pivu i vysokou hořkost aniž by utrpěla vlastní pitelnost piva.
Kombinace technologie dvou rmutů a uspořádání spilka – sklep, navíc ještě v kombinaci s použitím mnichovského sladu je dosahováno vysoké plnosti piva, která je dále zvýrazněna kvasinkami obsaženými v pivu. Těch se v tomto pivu vyskytuje asi 1 milion v 1 mililitru piva.
Říz piva je možno hodnotit jako střední, čímž dokresluje charakter tradičního českého ležáku. Díky velmi nízké teplotě kvašení, dlouhé době ležení a použitému kmenu kvasnic W 95 se v pivu nevyskytují ovocné, esterové ani další negativní příchutě. Kvasinky W 95 se vyznačují též nízkou produkcí diacetylu. Dominantními složkami chuti jsou u tohoto piva vysoká plnost v kombinaci s vysokou hořkostí. Ve vůni pak dominuje chmelová odrůda Kazbek.
Optimální teplota konzumace: 7 – 9 °C
Párovaná jídla: vepřové koleno, grilovaná žebra, klobásy, bůček, škvarky,
guláš, knedlo – vepřo – zelo
Suroviny: voda, slad plzeňský, slad mnichovský, chmel Premiant, Kazbek.
EPM 12,5 %
barva 12 j. EBC
hořkost 40 j. EBC
zbytkový extrakt 2,8 %
alkohol 4,8 % obj.
CO2 0,48 %
ZÁVIŠ 12° světlý ležák z Měšťanského pivovaru Polička.
Vyráběno původní technologií podle receptu sládka Františka Bittnera s použitím studniční vody, žateckého poloraného červeňáku a nejkvalitnějšího sladu, s kvašením a zráním studenou cestou ve spilkách a ležáckých sklepích, vyhloubených v opukovém masívu.
Jejich konstantní vlhkost a teplota zaručují neměnný a individuální charakter tradičního poličského piva.