Pivovarský Klub 23.04.2017

Rauchbier – neboli nakuřované pivo je nyní typické pro německou oblast Franky. Nejznámější vaří v Bamberku rodina Trum. Vyrábí se ze sladu nakuřovaného dubovým nebo bukovým dřevem. Občas se používá i slad nakuřovaný rašelinou. Obecně byla v historii většina piv lehce nakuřovaných, než se v době průmyslové revoluce zmodernizoval systém hvozdění(sušení) sladu tak, že slad již nepřišel do přímého styku s kouřem z topeniště. Nyní taková piva zažívají velkou renesanci a u nás můžete nyní ochutnat nakuřovaný speciál z Ratíškovic.

Právě máme na čepu:
1. Aparát 14°
American Pale Ale (Pivovar Bizon, Čižice)

2. Konrad 11°
tmavý ležák (Pivovar Vratislavice, ojanovice)
Dark Lager

3. Rauchbier
nakuřovaný polotmavý speciál (Pivovar Na Mlýně, Ratíškovice)
Smoked Lager

4. Kozlovjan 16°
Red Bock (Valašský pivovar v Kozlovicích)

5. Benedict
nefiltrovaný světlý ležák (Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha)
Unfiltered Pale Lager

6. Maják 13°
svrchně kvašené pšeničné (Pivovar Parník, Přerov)
Weizen