Sierra Nevada Brewing Co. Dnes již legendární americký pivovar, ale začátky byly skromné a málokdo by v té době tušil, jakou budoucnost má pivovar i celé americké craftové pivovarnictví před sebou.
Je to již přes 36 let, co dva kamarádi, Ken Grossman a Paul Camusi, začali uskutečňovat svůj sen o vaření dobrého piva, prostě takového, které by jim samotným chutnalo. Ještě předtím ale začali jako domovarníci a ve městě Chico v Kalifornii otevřeli obchod s domovarnickým vybavením.
V roce 1979 začali budovat svůj malý pivovar a byla to těžká práce, která jim samotným zabrala mnoho času. Nicméně na podzim roku 1980 konečně pivovar dokončili a uvařili svoji první várku, jednalo se tehdy o pivo American Stout. Po něm pak následoval Porter.
Ken také propadl kouzlu chmelového aroma a brzo uvařil svůj Pale Ale. Zejména ho okouzlil chmel Cascade s tóny citrusů a borovicového jehličí. Tento chmel se stal typickým pro piva Sierra Nevada, která později pomohla definovat celý styl West Coast ejlů.
Od té doby pivovar prosperoval a rostl, brzy bylo potřeba pivovar zvětšit, následně otevřeli pivovarskou hospodu Taproom. V roce 1993 dosáhli v Sierra Nevada milníku, když vyprodukovali za rok 100.000 barelů piva. Přesto si jejich piva zachovávala svůj charakter a prý, bez větších změn, i receptury. Sierra Nevada roste a dnes se již jedná o obrovský pivovar se špičkovým vybavením. Navíc otevřela i další pivovary, aby rozšířila a rozdělila svoji výrobu.
V roce 2009 uvařil pivovar svoji super chmelovou bombu, kterou od té doby dělá pořád a pravidelně – Torpedo Extra IPA. Chmele bývá ale nedostatek a tak se i z tohoto piva stává někdy těžce dostupný artikl.
Sierra Nevada vždy preferovala použití čerstvého chmele. V pivu Hop Hunter IPA zkusili nabídnout toto čerstvé aroma celoročně. Chmelové oleje vydestilovali pomocí páry hned po sklizni, aby ono intenzivní květinové a citrusové aroma mohli přidávat do piva po celý rok.
Sierra Nevada Hop Hunter IPA, 6.2% ABV a Sierra Nevada Torpedo Extra IPA, 7.2% ABV jsou dnes na čepu v BeerGeek Baru.